O nás

O Kněžské gregoriánské schole

Vznik kněžské gregoriánské scholy

Začíná se formovat v Arcibiskupském kněžském semináři v Olomouci v letech 2005–2009. Prvotní iniciativa přichází prostřednictvím několika tehdejších bohoslovců, kteří nacvičovali chorální zpěvy pro latinské bohoslužby sloužené každý týden v seminární kapli svatých Cyrila a Metoděje. Základním repertoárem tehdy byly jednoduché melodie z Graduale simplex a latinské hymny. Postupně se stále častěji objevuje také středověký latinský vícehlas. Díky těmto nadšencům začíná mít gregoriánský chorál více prostoru také v repertoáru seminárního sboru. V rámci hudebních večerů v době adventní a postní byl ke klasické duchovní sborové tvorbě stále častěji zařazován gregoriánský chorál složitějšího charakteru.

První samostatné hudební pásmo gregoriánského chorálu a středověké polyfonie provedl seminární sbor v době postní LP 2009. Takto se z kruhu bohoslovců formuje asi osmičlenná gregoriánská schola. S vědomím vysoké náročnosti gregoriánských zpěvů na pozornost posluchačů však zůstává v základním repertoáru také raný středověký vícehlas.

Působení

Stella Matutina

Od roku 2010 schola zpívá také mimo akce pořádané kněžským seminářem a jezdí několikrát ročně do farností všech moravských diecézí (Olomouc, Kroměříž, Zlín, Valašské Klobouky, Bruntál, Ostrava, Hodonín, Opava, Třebíč, Frýdek-Místek, Lipník nad Bečvou, Praha, Brno a mnohé další, dosud celkem více než 40 vystoupení). Vznikají tak koncertní hudební pásma, jejichž cílem je předat duchovní poselství chorálních zpěvů a prohloubit povědomí veřejnosti o základech evropské hudební kultury, které gregoriánský chorál tvoří.

V následujících letech vznikají různá tematická hudební pásma inspirující se liturgickým slavením tajemství života Ježíše Krista během církevního roku. S těmito programy schola vystupuje také na benefičních koncertech pro pomoc nejrůznějším účelům a projektům. Jeden z těchto tematických celků scholu inspiruje k nahrání prvního hudebního CD, jež nese název „Stella Matutina – Hvězda jitřní: S Matkou Boží liturgickým rokem“. Nahrávka vzniká v červnu 2016 v kostele sv. Václava v Ostravě ve spolupráci se společností Telepace s.r.o.

Členové scholy

Složení scholy se v průběhu minulých let různě obměňovalo, v současnosti ji tvoří členové výhradně z řad kněží. Jejich cílem není do všech detailů propracovaná semiologická interpretace gregoriánského chorálu, ale spíše poukaz na jeho duchovní dimenzi skrytou v latinských textech, které chorální melodie nese a dává jim v určitém smyslu i teologický výklad.

  • Aleš Písařovic – um. vedoucí a administrátor farnosti Sudice
  • Pavel Marek – administrátor farnosti Ostrava-Poruba
  • Jakub Vavrečka – administrátor farností Sedliště a Bruzovice
  • Jan Zelenka – administrátor farnosti Štěpánkovice
  • Jiří Janalík – spirituál Biskupského gymnázia v Brně
  • Jaroslav Rašovský – administrátor farnosti Brno-Lískovec
  • Ondřej Talaš – farní vikář ve Zlíně
  • Vojtěch Janšta – administrátor farnosti Bohuslavice u Hlučína
  • Jan Slepička – farní vikář v Odrách

Kněžská gregoriánská schola - obsazení z natáčení CD Lux et origo (březen 2023)

zleva Jan Zelenka, Jakub Vavrečka, Pavel Kunčar (hudební režie), Vojtěch Janšta, Jaroslav Rašovský , Jiří Janalík , Ondřej Talaš,
zleva dole Aleš Písařovic, Pavel Marek

 

Kněžská gregoriánská schola - aktuální obsazení

zleva Aleš Písařovic, Pavel Marek, Jan Slepička, Jiří Janalík, Jakub Vavrečka, Jan Zelenka, Jaroslav Rašovský, Vojtěch Janšta

chybí Ondřej Talaš - v současnosti na studiích v Římě